Fordelene ved å bruke palmeolje

I mange matvareprodukter gir palmeolje allsidig og funksjonelle fordeler og optimal smak og konsistens for sluttproduktet. De største fordelene er:

  • Høy stabilitet ved høye matlagingstemperaturer: Palmeoljen beholder egenskapene sine selv i høye temperaturer. Den gir bedre resultater ved høye temperaturer enn enkelte andre oljer og fett, som taper kvalitetene sine og produserer skadelige sideprodukter.
  • Høy stabilitet over tid: Produktets holdbarhet øker på grunn av palmeoljens stabilitet. Produkter som inneholder palmeolje opprettholder smak og konsistens – for eksempel sprøhet – i en lengre periode.
  • Nøytral smak og lukt: Palmeolje kan brukes i mange forskjellige matvarer uten å påvirke smaken.
  • Fast eller halvfast i romtemperatur: Høyere fasthet, som er et resultat av mettede fettsyrer, er nødvendig for fysiske og kjemiske egenskaper i visse matvareprodukter. En sjokolade fylling uten mettet fett ville for eksempel vært flytende i romtemperatur.
  • Jevnt og kremete konsistens: Palmeolje er den best egnede løsningen for økt fasthet og for å forbedre produktets stabilitet. Matvareprodukter med palmeolje gir en svært god munnfølelse med spesifikke egenskaper for hvert produkt. Palmeoljen sørger for eksempel for den jevne og kremete konsistensen til margarin og sjokolade som bres utover.

Alternativ til transfett

Økningen av palmeolje i matvareindustrien på nittitallet var for å unngå og bruke usunt transfett. Ettersom palmeolje har en konsistens som er naturlig jevn og stabil, er den en god erstatning for delvis herdet fett som inneholder transfettsyrer. Som de fleste naturlige oljer inneholder palmeolje en svært liten mengde transfett (<1 prosent). Bruken av palmeolje og palmeoljefraksjoner i mange næringsmidler har vært medvirkende for å senke transfettnivået. Man har lykkes i å redusere mengden transfett i margarin ved å bruke spesifikke kombinasjoner av palmeolje og flytende oljer.