FAQ

Hva er palmeolje?

Palmeoljen er den mest brukte vegetabilske oljen i verden. Oljen utvinnes fra palmefruktkjøttet, som har en rødaktig farge. Palmefrukten har én enkelt kjerne, som palmekjerneoljen utvinnes fra.

Hvor finner jeg palmeolje?

Mer en halvparten av produktene som selges i supermarkeder er laget med palmeolje. Disse produktene omfatter matvareprodukter, for eksempel margarin, sukkervarer, sjokolade, is og bakeprodukter, og andre produkter, for eksempel såpe, stearinlys og kosmetikk.

Hvor mye palmeolje konsumeres?

I 2012 var det globale konsumet på 52 millioner tonn, noe som gjør palmeolje til den mest konsumerte oljen i verden. Kina, India, Indonesia og EU er de største forbrukerne av palmeolje.

Hvorfor bruker matvareprodusenter palmeolje?

Palmeolje er halvfast ved europeisk og nord-amerikansk romtemperatur, noe som er nødvendig for å gi struktur til enkelte matvareprodukter. De mettede fettsyrene i palmeoljen sørger for at oljen og det endelige matvareproduktet som inneholder palmeolje, er halvfast: en sjokoladeplate fylling uten mettet fettinnhold ville vært flytende ved romtemperatur.

Palmeoljens jevne og kremete konsistens og fraværet av lukt gjør den til en perfekt ingrediens i mange oppskrifter. Palmeolje har også høy stabilitet, noe som har en positiv virkning på holdbarheten samtidig som det gir gode resultater ved matlaging på høye temperaturer.

Hvordan påvirker palmeolje miljøet?

Hvis storskala palmeoljeproduksjon ikke håndteres på riktig måte, kan den ha negative konsekvenser for palmeoljeproduserende land, slik som skade på verdifull natur, brudd på landrettigheter for lokalbefolkningen og overdreven bruk av plantevernmidler.

Med formål om å minimere disse negative konsekvensene ble Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) etablert i 2004. RSPO ble startet av en gruppe selskaper og ikke-statelige organisasjoner for å etablere den første standarden for bærekraftighet for sertifisering av produksjon og bruk av bærekraftig palmeolje. Du finner mer informasjon på RSPOs nettsted.

Hva er bærekraftig palmeolje?

Bærekraftig palmeolje produseres i samsvar med en rekke sosiale og miljømessige kriterier definert av Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Disse åtte prinsippene og 30 praktiske kriteriene har eksistert siden 2008 og definerer bærekraftig produksjon av palmeolje. De sikrer at de fundamentale rettighetene til tidligere eiere av landområder, lokalsamfunn, plantasjearbeidere, små jordbrukere og familiene deres respekteres og fullt ut blir tatt hensyn til. Siden 2005 har de sørget for at ingen nye primærskoger eller områder med høy bevaringsverdi har blitt ryddet for palmeoljeproduksjon, og at eiere av møller og plantasjer minimerer belastningen på miljøet. Når disse kriteriene blir brukt riktig, bidrar de til å minimere de negative konsekvensene som knyttes til konvensjonell palmeoljedyrking.

Hvis du vil ha mer informasjon om bærekraftig palmeolje, kan du besøke RSPOs nettsted.

Er EPOA-medlemmer også medlemmer av RSPO?

Ja, alle EPOAs medlemsbedrifter er også medlemmer av RSPO og har forpliktet seg til å overholde prinsippene og kriteriene til RSPO.