En naturlig og allsidig ingrediens

Oljer og fett har mange funksjoner i maten vi spiser; olje og fett påvirker smak, konsistens, ernæringsinnhold og i hvilken grad vi føler oss mette etter å ha spist. I matprodukter kombineres ofte palmeolje med andre typer olje og fett, som sammen bestemmer fettsyresammensetningen og egenskapene til sluttproduktet.

 
Alle oljer og fett, uavhengig av opprinnelse, inneholder både mettede og umettede fettsyrer. Forholdet mellom disse forskjellige fettsyrene varierer i henhold til oljen eller fettet som brukes. Oljer og fett som har et høyt innhold av mettede fettsyrer, har et høyere smeltepunkt og en tettere struktur og vil derfor være fastere i romtemperaturer.
 

Oljer som har et høyt innhold av umettede fettsyrer, er som regel flytende, slik som matlagingsoljer. I produkter som krever hardt fett, er palmeolje et godt kompromiss mellom en god ernæringsmessig profil og best mulig smak og konsistens på sluttproduktet. Palmeolje har omtrent like store mengder mettede og umettede fettsyrer. Kokosnøttolje, smør, palmekjerneolje og kokossmør har en høyere andel av mettede fettsyrer enn palmeolje.

Ettersom den er laget av planter, kan variasjoner i ernæringssammensetningen variere på grunn av geografiske faktorer, for eksempel jordsmonn, værforhold og typen palmetre.